Kimchi



                Korea ja kimchi on  lahutamatud.Viimastel aastatel ju  Eestiski kimchit hakatud  valmistama ja isegi müüma. Siin pakutakse seda toiduna igal pool ja alati.  Tänapäeval  pidavat enamasti ostetama poest ja sorte  ning maitseid olevat rohkem  kui üks.

     Meie käisime täna kellegi koduõues ja saime ise  kimchi teole käe külge panna. Meister  oli keegi doktor,  kes põgenenud Põhja Koreast ja nüüd  jagas  väidetavalt iidset tarkust.

     Asi ise lihtne. Kõigepealt paned poolitatud hiina kapsa  umbes  5 kuni 7 protsendisesse soolvette minimaalselt 6ks tunniks, pesed siis soolveest puhtaks ja möllid  pastaga, lisatakse veel peeneks hakitud valget redist, sibulat koos pealsetega ning veidi riivitud porgandit.

    Pasta koosnes õuna ,  pirni , mee, küüslaugu, ingveri, riisijahu leotise, soolakreveti ja  punase pipra möginast. Lisati sojat ja kalakastet.  Punast tšillipipart  (pulbrina ) sisaldas mögin  ohtralt. Seejärel   tuleb see  mögin lihtsalt kinnastega  kapsasse  hõõruda. 

       Meie maitsesime kohe, aga  üldiselt jäetakse  kapsas siis hapnema. Vanasti säilitati õues suurtes anumates. No umbes nagu meie hapukapsast.

       Krehvtine ja väga maitsev  see korealaste spetsialiteet.

 Kimchist tehakse suppi, pannkooke ja krõmpsutatakse niisama eelroaks, oodates tellimust.

      Tänasest kimchi päevast lisan alla isu tekitamiseks illustreerivaid fotosid









Ja et mitte ainult toidust kõnelda, lisan iidse vihmamantli foto kah.  Olevat  väga hästi vihma eest kaitsnud. Vaata ja imesta.







Kommentaarid