Korea ja kimchi on lahutamatud.Viimastel aastatel ju Eestiski kimchit hakatud valmistama ja isegi müüma. Siin pakutakse seda toiduna igal pool ja alati. Tänapäeval pidavat enamasti ostetama poest ja sorte ning maitseid olevat rohkem kui üks.
Meie käisime täna kellegi koduõues ja saime ise kimchi teole käe külge panna. Meister oli keegi doktor, kes põgenenud Põhja Koreast ja nüüd jagas väidetavalt iidset tarkust.
Asi ise lihtne. Kõigepealt paned poolitatud hiina kapsa umbes 5 kuni 7 protsendisesse soolvette minimaalselt 6ks tunniks, pesed siis soolveest puhtaks ja möllid pastaga, lisatakse veel peeneks hakitud valget redist, sibulat koos pealsetega ning veidi riivitud porgandit.
Pasta koosnes õuna , pirni , mee, küüslaugu, ingveri, riisijahu leotise, soolakreveti ja punase pipra möginast. Lisati sojat ja kalakastet. Punast tšillipipart (pulbrina ) sisaldas mögin ohtralt. Seejärel tuleb see mögin lihtsalt kinnastega kapsasse hõõruda.
Meie maitsesime kohe, aga üldiselt jäetakse kapsas siis hapnema. Vanasti säilitati õues suurtes anumates. No umbes nagu meie hapukapsast.
Krehvtine ja väga maitsev see korealaste spetsialiteet.
Kimchist tehakse suppi, pannkooke ja krõmpsutatakse niisama eelroaks, oodates tellimust.
Tänasest kimchi päevast lisan alla isu tekitamiseks illustreerivaid fotosid
Kommentaarid
Postita kommentaar